Mangalica neboli "prase s vlnou"

Pochází z území dnešního Maďarska. Bylo vyšlechtěno v 19. století z polodivokých vepřů z Šumadije a vepřů z Bakoňského lesa, přezdívaných bagouni. Vznikl unikátní druh kadeřavých prasat, které srbský jazykovědec Vuk stefanović Karadžić pojmenoval Mangalica. Plemeno se pyšní dlouhou kadeřavou srstí, která jim umožňuje přežít venku i v tuhé zimě.

 

Prasata plemene Mangalica jsou prakticky celý život chována venku. Jejich potravou jsou traviny a seno, ovoce, zelenina a šrot z ječmene a pšenice, ale i bukvice, žaludy a kaštany. Proto nemají v těle podstatně žádné chemické látky, žádné směsi s přídavkem antibiotik ani nic podobného. Dokonce jsou často označována za „bio-prasata”. Sádlo mangalic obsahuje značné množství tzv. dobrého cholesterolu. Podle vyjádření odborníků jsou důležitým prvkem jejich tuku tzv. omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které snižují výši škodlivého cholesterolu v krvi.

 

 

                                                                            prase Mangalica

                                   

 

Více fotografií naleznete na: dalerovafarma.rajce.idnes.cz/Mangalica